Ha mindenki megvilágosodik akkor mi a sötétséget választjuk!

2015. január 25. 16:27 - Kvakkapitany

Horoszkóp - avagy mutasd a jegyed, megmondom ki vagy

- mondta Béla, az ezomán jegyellenőr

"Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem..." - kezdhetném akár a Republic népszerű, remélhetőleg az olvasó által is ismert szám soraival, már csak a poén kedvéért is, de ha nem tudod, miről beszélek, akkor vagy túl fiatal vagy, vagy túl öreg, de ezen nem fogunk összeveszni, mivel jelenleg nem egy a magyar popzenei élettel avagy kultúrával foglalkozó blogon eszik minket a fene; bár ki tudja, mit tartogat számunka a holnap, nem igaz? Mondjuk a csillagok biztosan nem...

 

A napokban került szóba ez a téma, minek kapcsán úgy éreztem, lehetne is ez a témakör az első áldozat, aminek vérét onthatnánk a "megvilágosítás" oltárán, és itt nem kifejezetten fénytechnikai oldalról kívánnám megközelíteni a szóban forgó, egzakt tudománynak aligha nevezhető asztrológia kérdésességét, hanem mind a tények, mind az egyszerű, józan "paraszti" logika felmutatásával éket verni abba a sötétségbe, ami oly könnyedén megüli a mindennapok emberének amúgy is számtalan helyről, folyton-folyvást ostobaságokkal tömött, mind jobban feszülő kobakját, akár a gyomrot egy kiadós mexikói chilis bab lefekvés előtt.
Nyamm...

Nem egy olyan emberrel találkoztam már, akivel még csak "közelebbi" ismertségbe sem kerültem, máris, amint szóba került (ki tudja, hogyan s miért) a születésem idején uralkodó csillagjegyem, az illető tudni vélte, s egyúttal bizonygatni, hogy pusztán a születési dátumomból kifolyólag, már-már jobban ismer engem, mint én saját magam. Ezen alkalmakkor gyakran megfogalmazódott bennem, hogy ha hinnék is az ember élete alakulásának csillagok általi befolyásoltságában, akkor abban az adott pillanatban örömmel nyúlnék hátra a hátamon lévő tegezért, s jó nyilashoz hűen küldenék néhány vesszőt az előttem álló majomszabású értetlen képébe, már csak azért is, hogy ne hozzak szégyent gazdag múltú népünk gyakran felemlegetett íjásztudományára. Persze ezen találkozások kapcsán nemcsak az emberbe, mint értelmes lénybe vetett hitem fogta magát és csapta be az ajtót a külvilág előtt, magába fordulva, bevonulva egy sötét sarokba, Justin Bieber-t hallgatva a teljes agyhalál bekövetkeztéig, de majdnem én magam is.
No de a halálközeli élmények legyen egy másik nap terítéke, most inkább nézzük is, hol is, miben is sántít ez az egész horoszkóposdi... (hát felsorolni se lehet, de azért tegyünk egy kísérletet)

Az asztrológia (vagy csillagjóslás) a görög asztron (csillag) és a logosz (tudomány) szavakból származik. (Felcsapod a wikipedia-t, vagy a régebbi korok gyermekei az értelmező kéziszótárt, ugyanezt fogod találni)
Mezopotámiában született, visszavezethető a sumer civilizáció legelső korszakáig, már i.e. 3000 környékéig, majd pedig Babilónia idején teljesedett ki olyanformán, ahogyan azt szinte manapság is ismerjük.



Magának az asztológiának többféle vállfaja is van:

- általános asztrológia: hogyan is befolyásolják a csillagok és bolygók együttállásai az életünket
- genethlialogy: a születésünk pillanatában hogyan helyezkedtek el a bolygók, csillagok
- catarchic asztrológia: egy adott feladat elkezdéséhez a legmegfelelőbb időpontot próbálja meghatározni

Csillagászati vonatkozású emlékek leginkább 2300 évvel korábbról, a Szeleukida-korból maradtak fenn. Szabad szemmel a szemfüles babilóniai 7 tárgyat látott mozogni az égen (lehetett több is, kellő mennyiségű mézsör elfogyasztása után): Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz
Isteneiket természetesen azonosították ezekkel a "csillagokkal", és tudni vélték, hogy életükre nem kis mértékben vannak hatással.

A csillagok helyzetének könnyebb leírása érdekében a babilóniaiak (akik a 60-as és a 12-es számrendszert is használták) 12 szektorra osztották az eget. Így születtek meg a Zodiákus Házak. Az akkori idők éjszakai égboltjának álmatlan kukkolói megfigyelték, hogy a szabadon látható csillagok szabályos módon mozognak a Zodiákus Házain belül, és minden évben ugyanarra a helyre térnek vissza, ugyanabban a Házban.
Nos, a Föld forgásának hála a konstellációk minden hetvenkettedik évben 1 fokkal elmozdulnak. A Föld nem forog "szabályosan", forgástengelye leginkább egy búgócsigáéhoz hasonlatos, ami így idővel egy teljes kört veszít (ehhez a Földnek 26000 évre van szüksége) ----> ebből következik hogy durván 2000 évenként a csillagjegyek egy Házzal elmozdulnak. Így ha bárki is késztetést érez a napi horoszkópja megismerése iránt, javasolt az eggyel előrébb lévő jegyet lapozgatni.
(Mindezt már i.e.129-ben, egy görög csillagász, Hipparchus is megfigyelte)

Egy remek példa az asztrológia statisztikai inkompetenciájára: "Bernard Silverman, az Egyesül Államokbeli Michigan Egyetem pszichológusa 2978 házaspárt vizsgált meg és 478 olyat, akik elváltak. Az égegyadta világon nem talált semmiféle összefüggést a válási ráták és a bizonyos "összeférhetetlen" zodiákus jegyekben születettek között."
Másik érdekesség: "Egy híres francia asztrológus, Michael Gauquelin ingyenes horoszkópot ajánlott fel az Ici Paris bármely olvasójának, aki hajlandó visszajelzést küldeni a "személyre szóló" elemzése pontosságáról. Több ezer azonos horoszkópot küldött ki, míg a címzettek 94%-a azt írta válaszként, hogy a jóslata nagyon is pontos volt. Azt persze nem tudták, hogy a horoszkóp egy dr. Petiot nevű tömeggyilkosé volt, aki saját bevallása szerint 63 embert gyilkolt meg."

Mit jelenthet mindez?  Ha valaki azt mondja, ismer pusztán a csillagjegyed alapján, merthogy ő mindennap rágja a horoszkópokat, meg betéve tudja oda-vissza felsorolni az összes jegyet és annak jellemzőit, akkor vagy csapd hátba egy jókora péklapáttal, hátha kiegyenesedik az elferdült valóságérzete, vagy kösd fel a nyúlcipőt, mielőtt még a többi marhaságával veszélyeztetett állapotba kerítené mind az agysejtjeidet, mind a testi épségedet.

Csak egy apró szösszenet még a végére: Nyilas (minthogy magam is az volnék)

"A Nyilas mindig kész ismeretei bővítésére, látóköre kiszélesítésére, tapasztalatok szerzésére. Mindezt emberszerető, rajongóan optimista módon teszi.
A Nyilas számára különösen fontos az önkifejezés. A törvényt tiszteli, de lázad, ha a humanisztikus eszményt, a szabadságát veszély fenyegeti.
Cselekedeteiben a segítő szándéka vezeti. Optimizmusa töretlen még akkor is, ha visszaélnek jóindulatával. Alaptermészetéhez tartoznak a túlzások."

Nos, Sztálin is nyilas volt, én is az vagyok, mit lehet ebből leszűrni? Itt jön a képbe a józan paraszti ész: miért annyira különbözőek az egyazon napon született emberek? (értendő az egyazon csillagkép alatt születettekre is)

Ne is válaszoljunk erre, mert az vagy egy újabb bejegyzést idézne elő itt a blogon, vagy 8 napon túl gyógyuló sérülést, teljes körű kórházi ellátással a vitatkozó fél részére.

felhasznált anyagok: csillagaszat.hu, Dr. Karl Kruszelnicki - Legendás tévhitek, wikipedia.hu, egyéb internetes források

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://newdarkage.blog.hu/api/trackback/id/tr587106959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Ha mindenki megvilágosodik akkor mi a sötétséget választjuk!
süti beállítások módosítása